OFF-GRID WONEN OP HET WATER

Op de werf in Middenmeer zijn we altijd in de weer met duurzame oplossingen. En op het gebied van off-grid wonen – je mag het ook zelfvoorzienend of autarkisch wonen noemen – zetten we weer flinke nieuwe stappen op dit gebied met de bouw van een Off-Grid woonark.

 

Woonark over land

Iedereen die wel eens een ark heeft verplaatst, weet wat een gedoe dat kan zijn met bruggen, sluizen, waterstanden en slechte weersomstandigheden. Belangrijke oorzaken voor vertraging en hoge transportkosten. In het licht van nieuwe technieken en mogelijkheden bracht het Dick Gilles op het idee voor de Off-Grid: een onverwoestbare woonark die geheel zelfvoorzienend functioneert en eenvoudig als twee containers op een vrachtwagen wordt vervoerd. Dus ook naar een ligplaats op een afgelegen plek.

 

Duurzaamheid on steroids

De Off-Grid wordt niet gebouwd op een conventioneel betonnen of stalen casco, maar op een duurzame bak van HDPE (High Density PolyEthyleen). Met dit materiaal hebben we volop ervaring opgedaan in extreme omstandigheden in verschillende wereldhavens. De opbouw bestaat uit hernieuwbare en te hergebruiken materialen. Voorlopig werken we aan een woon-/werkplek voor 2 personen die comfort, luxe en duurzaamheid weten te waarderen. Met een buitenmaat van 15,60 x 5,50 meter beschik je over ca. 50 m2 binnenruimte en zo’n 12,50 m2 buitenruimte, van inpandig terras tot omloop. De hele ark is uiteraard tot in de finesses geïsoleerd, waarbij het dak de belangrijkste energiebron vormt, met hoge capaciteit zonnepanelen en handzame windturbines. Vanzelfsprekend is een deel ervan ook bestemd voor de groenvoorziening. Van sedum tot kruidenplantjes. Met een eigen warmwaterpomp en verschillende opslagtanks voor schoon en vuil water ben je niet afhankelijk van openbare voorzieningen. De hoge kwaliteit lithiumbatterijen zorgen dat je ruimschoots kunt overleven in langere perioden zonder zon en zonder wind.

 

Nog eventjes geduld

Kijk dus niet gek op als je in de vroege zomer van 2022 een woonark door het Noord-Hollandse landschap ziet rijden, over een van de hoge dijken. Het vrachtwagentransport is dan op weg naar een jachthaven in Düsseldorf. Heb je ondertussen andere wensen op het gebied van circulair bouwen en onafhankelijk leven? Neem dan vooral contact op met Dick Gilles om van gedachten te wisselen. De technieken gaan per dag vooruit en ons speelveld wordt steeds groter!

 

 

De capaciteit van de toegepaste technieken – in termen van zuiniger, efficiënter en meer vermogen – verandert per dag. Bij Dick Gilles Jachtbouw leveren we maatwerk voor de beste prijs-kwaliteitverhouding voor elektrisch of hybride varen en wonen. Blijf op de hoogte van de jongste ontwikkelingen via onze website of neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.