Specificaties

Voorzieningen

Leefklimaat en milieuvoorzieningen hangen nauw met elkaar samen. Bij het ontwerpen van de H2O is ernaar gestreefd om een zo laag mogelijk energieverbruik te combineren met een zo hoog mogelijk comfort. Dit wordt bereikt door bestaande en bewezen materialen en technieken in te zetten en verschillende technieken (op het gebied van isolatie, energiewinning en -besparingen en warmtebronnen) te integreren of geschikt te maken voor toepassingen op zee. Voor de afwerking is gekozen voor hoogwaardige en zo duurzaam mogelijke materialen. Om dit allemaal mogelijk te maken, staan in de machinekamer een grote accubank (16 lithiumbatterijen) en een omvormer. Uiteraard is er (ook) een gebruiksvriendelijke walaansluiting aanwezig voor stroomvoorziening voor alle apparatuur aan boord,

De meest in het oog springende innovaties en systemen die zijn toegepast:

  • Warmtewisselaar en warmtepomp, waarvan de warmtewisselaars van titanium plaat zijn gemaakt, zodat uit zout ´n zoet oppervlaktewater energie kan worden opgewekt.
  • De warmte-energiebesparing is ca. 75% ten opzichte van conventionele systemen.
  • Er zijn zonnepanelen en collectoren geplaatst.
  • Composiet dekvloer van ca. 10 m dik heeft een hoge isolatiewaarde en door de geïntegreerde aluminium profielen een zeer efficiënte warmteoverdracht.
  • De romp en opbouw worden met natuurlijke en duurzame materialen geïsoleerd. De volledig zeewaardige stalen romp is voorzien van speciale coating: zeer sterk, duurzaam en minder milieubelastend.
  • De grote machinekamer is luchtdicht afgesloten van de rest van het schip en bovendien stevig geïsoleerd tegen geluidsoverlast.
  • De buikdenning is 120mm dik met geïntegreerde slangen. De verwarming van het woondeel wordt gevoed door een warmtepomp, die de warmte onttrekt aan het omringende water.

Specificaties

 

Ontwerp: Gebroeders Langenberg
CE: A – Unlimted Ocean
Lengte o.a. 18.51 m1
Waterlijn: 16.44 m1
Breedte: 5.58 m1
Binnenbreedte 5.21 m1
Diepgang: 1.95 m1
Waterverplaatsing: 45 T
Totaal Zeiloppervlak:  180 m2
Air draft: 23.82 m1
Motor: DieselHybride 215PK-110KW
Dieseltank: 2006 Ltr
Watertank: 1500 Ltr
Vuilwatertank: 205 Ltr
Accu-capaciteit: 22 Kwh

 

Warmtepomp

De warmtepomp kan op zeer efficiënte wijze warmte uit water halen. Zelfs water van 5oC kan voldoende warmte afgeven om het schip mee te verwarmen of voor warm water te zorgen. De techniek werkt als een koelkast, waarin de warmte uit de kast wordt gehaald en weggeventileerd, maar dan precies omgekeerd. De warmte wordt aan de vloer afgegeven en de kou wordt overboord gepompt. Deze techniek is bijzonder efficiënt. De machine is in staat om 5x zoveel warmte te maken als de benodigde stroom die het apparaat laat draaien.
Dat het schip in het water ligt, waar het de warmte uithaalt, is een groot voordeel, omdat dan nog minder energie wordt gebruikt. Zo moeten in huizen vaak meerdere 50 meter lange koelpijpen in de grond worden geboord per woning. Warmtepompen werden tot nu toe niet toegepast in een varend woonschip, behalve in de Ecolution.

Balansventilatie

Ook een balansventilator werd nog niet toegepast in een varend woonschip. De werking berust op het terugwinnen van warmte als de waterdamp in de ventilatielucht condenseert.
De vrijgekomen warmte wordt teruggeblazen in de ingaande frisse lucht. Deze energiebesparing kan oplopen tot ca. 25% van de gebruikte energie.

Vloerverwarming

Een lage temperatuur vloerverwarming zorgt voor een zeer comfortabele warmte. Er is minder warmte voor nodig en door het grote verspreidingsoppervlak is een klein temperatuurverschil al voldoende om het schip op temperatuur te brengen.

Warmtekrachtkoppeling

De dieselmotor maakt warmte, die wordt opgeslagen in een voorraadvat van ca. 600 liter. De hierin opgeslagen warmte wordt gebruikt voor tapwater en vloerverwarming.

Daglicht

Op de H2O wordt optimaal gebruik gemaakt van daglicht. De ruime salon is rondom uitgevoerd met dubbelglas ramen. Door een speciaal ontwikkeld scheidingsprofiel wordt condensatie voorkomen en is de koudebrug nauwelijks voelbaar. Hierdoor heb je uitzicht, daglicht en invallend zonlicht in de riante salon. Benedendeks zorgen de patrijspoorten voor veel natuurlijk licht; deze zijn voorzien van hetzelfde isolatieglas.