Het verhaal

Dick Gilles woonde zelf op verschillende zeilende schepen en heeft uit die praktijk – en uit zijn jarenlange ervaring als bootsman – al zijn woonwensen op technisch gebied geïnventariseerd en vervolgens geweldige vaareigenschappen gecombineerd met het comfort van een lang verblijf aan boord.

De bijzondere kenmerken van de H2O

 “Wonen op een schip is wonen in directe relatie met de natuur. Elke zonsondergang beleef je direct en intens, welk uitzicht je ook hebt. De indrukwekkende vergezichten in de tropen of de skyline van een grote stad. Het brengt je ook de realisatie dat water niet eindeloos voorradig is en dat alles wat je aan boord brengt er ook ooit weer vanaf moet. Dit bewustzijn van wonen en je ecologische voetafdruk in je directe omgeving ervaar ik als een verrijking. Voor mij is
minimalistisch wonen een efficiënte en effectieve leefomgeving, zonder overbodige spullen en ballast in je leven. Op de H2O voel ik me vrij en toch omringd door comfort. Hier kan ik het avontuur aangaan en mijn levensstijl doorzetten. En dat op een robuust zeewaardig zeiljacht.
Het is een (ecologisch) verantwoord project en geeft terug aan de aarde wat ze aan ons mensen geeft. De H2O is niet alleen een cadeau aan mezelf, een droom die uitkomt, want ik bouw dit schip samen met vele anderen. Het is een voorbeeld en leerproject tegelijk. Dat gun ik eigenlijk iedereen.”

Aldus bedenker en initiatiefnemer Dick Gilles.

Top in wooncomfort

Om aan de eisen van wooncomfort te voldoen zijn de volgende voorwaarden vastgesteld.

  • Voldoende stahoogte en de ruimte van een volwaardig appartement (circa 75m2).
  • Drie slaapkamers, twee badkamers en een afzonderlijk toilet.
  • Praktische woonkeuken met alle denkbare inbouwapparatuur, zoals koelkast, vriezer, magnetron, oven, inductiekookplaat, vaatwasser en verlichting.
  • Een prettig leefklimaat door veel daglicht, efficiënte en effectieve ventilatie en verwarming. Dit betekent o.a. vloerverwarming, hoogwaardige isolatie en dubbele beglazing.
  • Goed toegankelijke voorzieningen (waaronder de zogenaamde wasstraat voor wasmachine, droger en overige technische apparatuur), met veilige aansluitingen op water, stroom en riolering (snelkoppelingen). 

Een zeewaardig zeiljacht

Een schip is zo zeewaardig als haar bemanning. De vaareigenschappen van de H2O zijn dan ook van groot belang geweest in de ontwerpfase. Mede dankzij de vaste ballast is het schip koersvast en heeft gemakkelijke bewegingen tijdens hoge zeegang. Het kan worden gezeild met een kleine bemanning (2 personen), ook over grotere afstanden per etmaal. Dat bereiken we met de volgende voorzieningen.
 

  • De mast, wanten, stagen en gieken zijn bestand zijn tegen zwaar weer. Alle luiken, deuren, ramen en patrijspoorten weerstaan binnenkomende en overslaande brekers.
  • De mast, wanten, stagen en gieken zijn bestand zijn tegen zwaar weer. Alle luiken, deuren, ramen en patrijspoorten weerstaan binnenkomende en overslaande brekers.
  • Het schip kan zich vrijvaren van lagerwal.
  • De H2O kan een grote afstand afleggen per etmaal voor een vlotte overtocht.
  • Er is voldoende ruimte om water, proviand en brandstof mee te nemen en op te bergen.
  • In de keuken kunnen warme maaltijden onder ruwe weersomstandigheden bereid worden.

De H2O is robuust, sterk en veiligDe H2O is robuust, sterk en veilig:

  • Zelfrichtend, d.w z. dat ze uit zichzelf altijd weer recht overeind komt.
  • Door haar sterke bouw en rompvorm kan de H2O gemakkelijk een hoge zeegang weerstaan.
  • Dankzij relatief kleine diepgang (1,95m) kan ze ook kleinere havens en binnenwateren aanlopen, zonder aan zeewaardigheid te verliezen

Uitstekende vaareigenschappen

Het schip is geschikt voor een relatief grote bemanning, want het moet met een gezin bewoond kunnen worden. Het schip is relatief zwaar, met een grotere waterverplaatsing, maar heeft als (heel groot) voordeel een rustige beweging op het water. Dat bereiken we als volgt: Het schip is geschikt voor een relatief grote bemanning, want het moet met een gezin bewoond kunnen worden. Het schip is relatief zwaar, met een grotere waterverplaatsing, maar heeft als (heel groot) voordeel een rustige beweging op het water. Dat bereiken we als volgt:

  • De kiel is een stuk langer, met een aansluitend roer. Daardoor komt er veel meer ruimte vrij voor de benodigde ballast, terwijl het zwaartepunt in de diepe kiel vrijwel onveranderd is.
  • Het laterale punt is een stukje omhoog gebracht, terwijl zeilpunt niet van plaats veranderd is. Het schip zeilt daardoor onder een kleinere helling. De lange kiel loopt door tot ver voor het zwaartepunt van het schip zodat ze niet voorover zakt bij laag water, als ze tegen de kade aangemeerd ligt.